• Happy challenge

Happy Challenge week 1: mijn 3 belangrijkste waarden

De Happy Challenge is een initiatief van medeblogsters Kelly, Marieke en Lisanne. Gedurende 10 weken geven zij elke week een opdracht of stellen zij een vraag die je op jouw eigen manier mag invullen of beantwoorden. Het kan heel waardevol en leuk zijn om na te denken over dingen waar je anders niet bij zou stilstaan, om te ‘moeten’ schrijven over een bepaald onderwerp en te kijken wat er uit je vingers stroomt, welke woorden je computerscherm vullen.

Dit is mijn invulling van de eerste opdracht: schrijf over je 3 belangrijkste waarden.

Uiteraard vind ik – net als iedereen waarschijnlijk – liefde en vriendschap 2 van de meest belangrijke waarden in het leven. Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn lieve Merlot, die ondertussen al bijna 4 jaar geleden mijn leven instapte, en voor mijn vriend(inn)en bij wie ik 100% mezelf kan zijn. Maar ik wilde het hebben over minder voor de hand liggende waarden. Waarden waarvan ik niet automatisch wist dat ze belangrijk waren, maar waarvan ik dat gaandeweg heb ontdekt.

1. Positiviteit

Hoe belangrijk positiviteit is, heb ik de laatste 2 jaar geleerd. Eind juni 2012 gebeurde iets dat mijn hele wereld op zijn kop zette: mijn hondje Pamplemousse, zeventien jaar lang mijn allerbeste vriendje, stierf. Van de ene dag op de andere was zij verdwenen, samen met wat voor mij gelukkig zijn betekende. Ik leerde hoe gemis je zuurstof kan wegnemen en hoe verdriet fysiek pijn kan doen. Mijn hart was stuk, ik was stuk. Ik zag geen mooie dingen meer. Kleuren werden zwart. Het licht was verdwenen en ik zat alleen in het donker. Mijn dip werd een dal. Het voelde alsof ik enkel nog bestond, niet meer leefde.

En toen, na een hele tijd, kwam het inzicht. Negatieve dingen gebeuren in elk leven. En je mag je daardoor laten neerhalen. Je mag eventjes stilzitten en zijn en verder niets. Maar na een tijdje moet je wel weer opstaan en doorgaan. Je moet de mooie dingen opnieuw leren zien en je tranen verjagen met een lach. Je moet terugvechten. En ik leerde dat dat enkel kan met positiviteit. Negativiteit is de makkelijkste weg, positiviteit de mooiste.

2. Passie/enthousiasme

Misschien hebben mijn rode haren er iets mee te maken, maar ik vind het heel belangrijk om tenminste één ding in je leven te hebben waarvan je laaiend enthousiast wordt telkens wanneer je eraan denkt, waardoor je een brandend vuur voelt binnenin jezelf telkens wanneer je ermee bezig bent. Ik ontdekte dat in het bloggen.

Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar (gezond) koken is mijn passie en erover schrijven maakt me enthousiast. Ik ben zo iemand die van het ene been op het andere staat te huppelen en ondertussen wild met haar handen staat te wapperen wanneer een zelf bedacht receptje superlekker uitdraait. Mijn blog is een uitlaatklep voor dat enthousiasme. Hij zorgt ervoor dat mijn emoties niet overstromen. Ik blog met alle passie in mij en – zo ontdekte ik ongeveer anderhalf jaar geleden toen ik ermee begon – dat maakt me superblij!

3. Kennis

Wanneer je jong bent, is kennis wat je op school leert. Wanneer je in ‘de echte wereld’ terecht komt, is kennis wat het leven je leert. Beide zijn in mijn ogen even waardevol. Ik zie elke dag als een nieuwe kans om dingen bij te leren. Kennis maakt je rijker, het stuwt je vooruit en laat je groeien. Kennis daagt je uit om na te denken. Het bepaalt hoe jij naar de wereld kijkt. Zonder kennis kan je volgens mij niet evolueren, zonder kennis sta je stil.

Misschien vind je dit ook leuk!

16 Comments

  • comment-avatar
    Sylvia 18 januari 2014 (4:47 pm)

    Een heel andere top drie dan ik, interessant om te lezen waarom je voor deze waarden hebt gekozen 🙂

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 19 januari 2014 (4:58 pm)

      Dankjewel om een reactie achter te laten! Fijn dat ik zo jouw blog kan leren kennen. Jij lijkt over heel uiteenlopende dingen te schrijven? Leuk!

  • comment-avatar
    Marieke 18 januari 2014 (5:32 pm)

    Mooie waarden en super leuk dat je meedoet!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 19 januari 2014 (4:45 pm)

      Dank je! 🙂 Ik ben al benieuwd naar de tweede opdracht!

  • comment-avatar
    SingleSofie 18 januari 2014 (7:36 pm)

    Kennis is wat het leven je leert.. Mooi gezegd!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 19 januari 2014 (4:48 pm)

      Bedankt. Ik ben ook eens bij jou gaan piepen. Wat een leuke blog heb jij, zeg! 🙂

  • comment-avatar
    Jennn 18 januari 2014 (9:06 pm)

    Mooi geschreven!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 19 januari 2014 (4:50 pm)

      Dankjewel. Leuk dat je een reactie achterlaat!

  • comment-avatar
    Zoë-Amber 19 januari 2014 (10:05 am)

    Wow, jouw top drie is echt anders dan die van mij en anderen, maar wel echt goeie keuzes en mooi omschreven!

    Veel succes met de rest van de challenge!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 19 januari 2014 (4:51 pm)

      Bedankt! Jij ook heel veel succes met de rest van de opdrachten. Ik ga het zeker ook volgen op jouw blog.

  • comment-avatar
    Annelies 19 januari 2014 (12:54 pm)

    Mooi om te lezen! Positiviteit vind ik een hele mooie! Maar de twee andere ook. Op jouw aanraden ben ik nu aan het meedoen 😉

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 19 januari 2014 (4:53 pm)

      Positiviteit is op één of andere manier ook mijn favorietje 🙂 Superfijn dat je ook meedoet. Ik ga zeker kijken wat jouw waarden zijn!

  • comment-avatar
    Femke 19 januari 2014 (1:44 pm)

    Heel erg mooi omschreven allemaal, weer heel anders dan alle anderen die ik heb gelezen 🙂
    Leuk!

    liefs,
    Femke

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 19 januari 2014 (4:55 pm)

      Bedankt voor je lieve reactie. Ik vind het ook heel leuk om de anderen hun invulling van de eerste "challenge" te lezen. Fijn om een beetje meer te weten te komen over de personen achter de blogs. 🙂

  • comment-avatar
    SingleSofie 20 januari 2014 (9:55 pm)

    Je hebt jouw waarden heel mooi beschreven, vind ik. En wat leuk om jouw blog te leren kennen. Laat ik nu net bezig zijn met gezonder eten/koken. Bij jou kan ik mooi de nodige inspiratie opdoen!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 21 januari 2014 (7:52 pm)

      Superfijn dat je af en toe eens komt piepen op m'n blogje! 🙂