• Groenten-uit-een-Italiaanse-tuin-cover

Review kookboek Groenten uit een Italiaanse tuin

‘Iedereen die van groentjes houdt en dit kookboek nog niet heeft, moet onmiddellijk naar buiten rennen en het gaan kopen.’ Ik vermeldde het al terloops in deze blogpost uit 2013 (!) De hoogste tijd om Groenten uit een Italiaanse tuin eens de onverdeelde aandacht te geven die het verdient!

Indeling & inhoud

De ondertitel verklapt het al: Groenten uit een Italiaanse tuin is ingedeeld volgens de seizoenen. De vier grote hoofdstukken heten dan ook ‘Lente’, ‘Zomer’, ‘Herfst’ en ‘Winter’. De hoofdstukken zijn kleurgecodeerd én hebben elk een eigen gekleurd lintje. O, de structuurfreak in mij haalt haar hartje op!

Elk van de vier hoofdstukken is nog eens opgedeeld in twee delen, waartussen je heel makkelijk kan switchen aangezien de lengte van het papier verschilt. Het is een beetje moeilijk om uit te leggen, maar op de onderstaande foto kan je denk ik wel zien wat ik bedoel.

Deel 1 bevat achterinfo over alle groenten die bij dat seizoen horen. Wist jij bijvoorbeeld dat je rucola het bestbewaart in een afgesloten plastic zak in de koelkast, dat er ook zwarte paprika’s bestaan en dat aubergines minder olie absorberen als je ze van tevoren zout?

Deel 2 bevat alle recepten met die groenten, voorafgegaan door een overzichtsblad waarop je alle recepttitels en de bijbehorende pagina’s terugvindt.

Vormgeving & recepten

Het boek straalt kwaliteit uit, zowel het dik, mat papier als de mooie foto’s dragen daartoe bij. De foto’s doen ietwat oud aan, alsof er een rustieke filter overheen is gezet. Ik houd van die stijl!

Jammer genoeg krijgt lang niet elk recept een foto. Al is dat ook wel enigszins begrijpelijk wanneer je weet dat dit boek meer dan 350 recepten herbergt. Ongeveer een vierde van de recepten is van een foto vergezeld.

Meestal staan er twee recepten per bladzijde. Dat zegt al iets over de lengte van de recepten. En dat brengt me meteen bij het belangrijkste ‘nadeel’ van dit kookboek: veel van de recepten zijn bijgerechten. Om er een complete maaltijd van te maken, moet je er zelf dus nog iets bij verzinnen. Zelf vind ik dat niet erg, maar ik besef dat dit voor sommige mensen een minpunt kan zijn. Daarom vermeld ik het nadrukkelijk.

Elk recept krijgt een Nederlandse en een Italiaanse naam, een leuk detail. Daarnaast staat er ook bij vermeld hoeveel  tijd elk recept in beslag neemt en voor hoeveel personen het is. Dat laatste is bij elk recept anders, iets wat ikzelf niet zo handig vind.

De meeste recepten in dit kookboek zijn  vegetarisch. Wanneer er toch vlees of vis in een recept zit, wordt dat aangegeven met een schattig icoontje van een varkentje, koetje, kipje of visje.

aMuse ♥ ?

Ik houd absoluut van dit kookboek en zou het dan ook zeker aanraden. Het is echt een standaardwerk over  seizoensgroenten. Houd er echter wel rekening mee dat de meeste recepten in dit kookboek bijgerechten zijn.

Je vindt Groenten uit een Italia anse tuin in de meeste boekhandels en online terug voor € 39-40 Dit zijn mijn favoriete recepten uit het boek. Morgen komt er eentje op m’n blog. Op welk hoop jij?

  • Avocadosalade met olijven
  • Auberginecrème met yoghurt
  • Linguine met pesto van courgette, amandelen en munt
  • Tomatengratin
  • Geglaceerde wortelen met sesam
  • Verrukkelijke broccoli

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments