• Groene-lasagne-met-gerookte-zalm

Groene lasagne met gerookte zalm

Normaal zou dit een lasagne zijn geweest met enkel broccoli als groentje, maar toen bleek onze broccoli plots veel kleiner te zijn dan broccoli normaal is. Wat spruitjes die nog over waren van oudjaar, redden de hele boel. Want weinig groentjes, daar doe ik niet aan mee! De broccoli en de spruitjes werden zulke goede vriendjes dat ik niet weet of ik de lasagne in het vervolg enkel met broccoli of toch steeds zo zou maken. Ik zal er nog eens over nadenken. Beslis jij maar snel voor jezelf, want dit moet je proeven!

Groene lasagne met gerookte zalm

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 250 g broccoli
 • 150 g spruitjes
 • 200 gerookte zalm
 • 2 teentjes knoflook
 • 50 g notenmengeling (Ik gebruikte een mix van cashewnoten, amandelen en hazelnoten.)
 • 125 g zure room
 • 50 g Grana Padano
 • ½-1 l groentebouillon (Ik nam water met een groentebouillonblokje.)
 • Citroensap
 • Tijm
 • Peper & zout
 • Olijfolie

Wat moet je doen?

 1. Doe de notenmengeling in een blender en maal fijn. Het moet geen poeder worden, dus er mogen best nog wat grotere stukjes inzitten. Doe de fijngemalen noten in een kommetje en roer de zure room eronder. Kruid met peper en zout.
 2. Verdeel de broccoli in roosjes en de steel in stukjes en kook ze allemaal gaar in de groentebouillon. Hoeveel precies? Dat hangt af van de grootte van je pot. Zorg ervoor dat de broccoli onderstaat. In dit geval moet de broccoli niet beetgaar maar echt heel gaar zijn. Reken daarvoor een tiental minuutjes, afhankelijk van hoe groot je de stukjes hebt gemaakt. Uiteraard kan je dat steeds testen door met een vork in de broccoli te prikken.
 3. Maak terwijl de broccoli staat te koken de spruitjes schoon door het onderste gedeelte eraf te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen als daar plekjes op zijn. Snijd elk spruitje doormidden. Wanneer de broccolietjes gaar zijn, mogen ze uit de pot. Haal ze eruit met een schuimspaan en doe ze in je blender. Nu mogen de spruitjes koken in dezelfde groentebouillon. Reken daarvoor 5-8 minuutjes, afhankelijk van hoe gaar je ze graag hebt.
 4. Pel terwijl de spruitjes staan te koken 2 teentjes knoflook, snijd ze in enkele stukjes en doe ze bij de broccoli in de blender. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en blend. Leng aan met enkele eetlepels van de groentebouillon (waarin de spruitjes staan te koken) tot je broccolisausje de dikte van een pesto heeft. Kruid met tijm, peper en zout, en werk af met een beetje citroensap.
 5. Giet de spruitjes af wanneer ze gaar zijn, rasp 50 g Grana Padano en neem je gerookte zalm erbij. Het is tijd om de lasagne op te bouwen. Begin met een klein beetje broccolipuree (zodat de lasagnebladen niet aan je ovenschotel gaan kleven) en leg dan een laag lasagnebladen. Bedek die met de helft van de broccolipuree en de spruitjes. Leg opnieuw lasagnebladen. Bedek die met de andere helft van de broccolipuree en verdeel daarop de gerookte zalm. Leg de laatste laag lasagnebladen en bedek ze met het sausje van zure room en noten. Werk de lasagne af met de geraspte Grana Padano. Zet gedurende 30 minuten in een oven van 180° en zet daarna 5 minuutjes de grill op.
Als je ervoor kiest om enkel broccoli te gebruiken: neem dan 400 g broccoli, waarvan je ongeveer 250 g gebruikt voor het groene sausje en 150 g apart beetgaar kookt en in de lasagne verwerkt zoals ik hierboven heb omschreven voor de spruitjes.

Misschien vind je dit ook leuk!

1 Comment

 • comment-avatar
  Myrtille 5 februari 2014 (9:23 pm)

  Dit ga ik zeker ook uitproberen!