• Gezonde fish and chips met avocadomayonaise

Vitamine B7-recept: gezonde fish & chips met avocadomayonaise

Ik heb besloten dat ik een haat-liefdeverhouding heb met zoete aardappelfrietjes. Ik vind ze lekkerder dan gewone frietjes (als de slechte Belg die ik ben), maar… Ik. Krijg. Ze. Niet. Krokant! En ik heb het op maar liefst vier verschillende manieren geprobeerd. Daarom heb ik even getwijfeld of ik dit zou bloggen, maar het feit dat de frietjes echt wel lekker waren, heeft de doorslag gegeven. Van de vier manieren, gaf deze het lekkerste resultaat. En het was ook nog eens de snelste en makkelijkste manier. Da’s toch al iets.

Het is de manier van Rens Kroes (auteur van Powerfood). Maar ik zeg het nogmaals: dit recept levert wel lekkere maar geen krokante frietjes op.

Gezonde fish & chips met avocadomayonaise

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • VOOR DE 'FISH'
  • Bron van vitamine B7: 2-6 filets van witte vis (Ik gebruikte hondstong, en aangezien die kleine filets heeft, rekende ik er drie per persoon. Als je een vissoort gebruikt waarvan de filets groter zijn, bijvoorbeeld kabeljauw, zijn twee stukken wellicht voldoende.)
  • Bron van vitamine B7: 4 el amandelschilfers
  • 2 handenvol verse krul- of bladpeterselie
  • ½ citroen
  • 2 el olijfolie
  • Peper & zout
  • VOOR DE 'CHIPS'
  • Bron van vitamine B7: 2 grote zoete aardappelen
  • 4 el kokosolie
  • Zout
  • VOOR DE AVOCADOMAYONAISE
  • Bron van vitamine B7: 1 ei
  • ½ el mosterd
  • 125 ml zonnebloemolie
  • Bron van vitamine B7: 1 avocado
  • ½ citroen
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

  1. Schrob de zoete aardappelen goed schoon. Je mag ze schillen, maar zelf verwijder ik enkel de bruine plekjes uit de schil. Snijd ze in dunne plakjes en daarna in frietjes.
  2. Doe de amandelschilfers, peterselie, olijfolie en citroensap in de blender en meng tot een soort pesto. Kruid het mengsel royaal met peper en zout en bestrijk de visfilets ermee. Zet ze in de heteluchtoven op 180°. De gaartijd hangt af van de grootte en dikte van de visfilets. Reken zo’n 10-20 minuten. Wanneer je met een vork in de vis prikt en die uit elkaar valt, is hij gaar.
  3. Terwijl de vis in de oven staat, kan je de frietjes bakken. Smelt daarvoor 4 el kokosolie in een diepe pan of wok, laat ze goed heet worden en gooi de frietjes erin. Hussel ze regelmatig door elkaar terwijl ze bakken. Volgens Rens Kroes zijn ze klaar ‘als ze wat donkerder van kleur zijn’. Bij mij duurde dat zo’n kleine 10 minuten. Prik gewoon eens in een friet wanneer je denkt dat hij klaar is. Is hij gaar, dan is hij klaar. Laat de frietjes even uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout overheen.
  4. Maak de avocadomayonaise. Breek het ei in de smalste maatbeker waar je staafmixer nog in past. Schep de mosterd erbij. Mix het ei en de mosterd gedurende enkele seconden en voeg in een dun straaltje de zonnebloemolie toe tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de avocado en doe hem bij in de maatbeker, net als het sap van een halve citroen, wat peper en zout. Mix tot avocadomayonaise.
  5. Serveer de gezonde fish & chips met de avocadomayonaise en een rauwkostslaatje van tomaat (ook een goede bron van vitamine B7), komkommer en sla, of wat rauw witloof.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments