Gezond beleg: tonijnsla met basilicum

Sommigen van jullie gaven aan graag recepten voor gezond(er) beleg te lezen op aMuse Rouge. Ik eet zelden brood, maar vervang dat vaak door crackers. En die besmeer ik graag met zelfgemaakt beleg, omdat ik (bijna) zou durven stellen dat dat per definitie gezonder (en lekkerder!) is dan de vlees-, vis- en groentesalades die je in de supermarkt vindt.

Zelf beleg maken is super makkelijk en snel. Ondertussen heb ik zelf enkele favorietjes, die ik vanaf nu dus geleidelijk aan zal delen op m’n blog. Dit eerste receptje is er eentje voor tonijnsla zonder mayonaise.

Maak jij weleens zelf beleg? Wat eet jij graag op de boterham (of op een cracker, zoals ik)?

Tonijnsla met basilicum

Wat heb je nodig?

 • 1 blikje tonijn in eigen nat
 • 1 kleine rode ui
 • 2 eieren
 • 1 kl mosterd
 • 1 bosje verse basilicum
 • ½ citroen
 • 4 el olijfolie
 • Peper & zout

Wat moet je doen?

 1. Kook de eieren hard in 10 minuten en laat ze daarna afkoelen. Doe de verse basilicum samen met de olijfolie en het citroensap in de blender en meng tot een gladde basilicumolie. Giet het blikje tonijn af en doe de vis in een kommetje. Pel de rode ui en snipper hem heel fijn. Pel de eieren en prak ze met een vork. Doe de ui en de eitjes bij de tonijn. Meng er de mosterd en de groene basilicumolie onder, en kruid de tonijnsla met peper en zout.
PS: Voor wat meer kleurschakering op de foto strooide ik wat chilivlokken op de tonijnsla. Dat moet niet, maar mag natuurlijk wel.

Misschien vind je dit ook leuk!

6 Comments

 • comment-avatar
  Barbara 10 september 2014 (8:39 am)

  Spelt-, rijst- of andere crackers met humus / avocado in schijfjes met wat zout en citroen / auberginekaviaar / notenpasta (alle variaties) / banaan / tonijn en gegrilde paprika… Ik krijg er honger van 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 10 september 2014 (1:21 pm)

   Yum, ik ook! 🙂 Tonijn met gegrilde paprika is inderdaad ook een hele lekker combinatie! En heb je al eens pindakaas met banaan geprobeerd? Zalig! Zeker met wat kaneel erop. 🙂

  • comment-avatar
   Barbara 11 september 2014 (1:54 pm)

   Ik ben niet zot van pindakaas, maar wel van amandelpasta. Ook supercombi! En kaneel, dat zou ik overal bij doen 🙂

 • comment-avatar
  Anoniem 19 november 2014 (11:04 am)

  hallo, ik ben je blog beginnen lezen op aanraden van je schoonmama:)supertoffe recepten, ik ben nu 7 dagen bezig met koolhydraatarm-dieet en lukt me tot nu toe vrij goed:)
  zondag de heerlijke tonijn gemaakt en gisteren verse pompoensoep met hennepzaad:)

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 19 november 2014 (9:23 pm)

   Hoi! Ik vind het heel leuk dat je een reactie achterlaat. De volgende keer dat je bij Slim Concept bent, moet je maar eens zeggen dat je bent komen lezen, dan weet m'n schoonmoeder wie je bent! 😉

   Super goed bezig, zo te zien! Als je inspiratie te kort komt, ik wil af en toe best met verzoekjes werken. 🙂

   Nog veel succes!

 • comment-avatar
  Evelien Snels 30 januari 2015 (6:03 pm)

  Dit ga ik zondag maken om maandag mee te nemen als beleg! Ik ben mijn gewone 'bokes' beu, ik word alsmaar meer verleid om ongezonde broodjes te gaan halen en misschien dat dit mijn zin naar gezond een nieuwe boost geeft 😉 Ziet er heerlijk uit!