• Gepofte zoete aardappel met zalm en mangosalsa

Vitamine A-recept: gepofte zoete aardappel met zalm en mangosalsa

Gisteren vertelde ik waarom vitamine A belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje waarin je de A-vitamientjes bijna kan zien rondspringen op het bord. Je oogjes zullen nogal schitteren na het eten van dit gerechtje!

Gepofte zoete aardappel met zalm en mangosalsa

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • Bron van vitamine A: 2 zoete aardappelen
  • Bron van vitamine A: ½ mango
  • Bron van vitamine A: 1 rode paprika
  • Bron van vitamine A: 1 avocado
  • Citroen
  • 1 el mosterd
  • 1 el lopende honing
  • Bron van vitamine A: 4 el (magere) yoghurt of plattekaas
  • 1 el mild currypoeder
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

  1. Boen de zoete aardappelen goed schoon onder de kraan en snijd oneffenheden in de schil weg. Pak de zoete aardappelen in aluminiumfolie in en prik er met een vork wat gaatjes in, door de aluminiumfolie heen. Zet ze in de heteluchtoven op 200 °C gedurende 50 minuten.
  2. Was en schil de paprika, snijd hem in twee en verwijder de zaadlijsten. Wrijf hem in met wat olijfolie, leg hem in een ovenschaal en zet hem bij in de oven gedurende 20-25 minuten. Hij mag zwartgeblakerde stukjes hebben.
  3. Haal de paprika wanneer hij gaar is uit de oven en uit de ovenschaal en leg nu de twee zalmfilets in dezelfde ovenschaal. Kruid ze met peper en zout, en leg op elk stukje zalm twee dunne schijfjes citroen. Besprenkel de zalm met olijfolie en zet hem in de oven wanneer de zoete aardappel nog zo’n 15 minuutjes te gaan heeft. Zo is alles op hetzelfde moment klaar.
  4. Meng de mosterd, honing, yoghurt of plattekaas en het currypoeder tot een sausje.
  5. Maak de mangosalsa. Schil daarvoor de helft van een mango en snijd die in kleine blokjes. Pel de avocado en snijd ook die, en de ondertussen afgekoelde paprika, in blokjes. Meng alles onder elkaar, kruid met peper en zout en besprenkel met citroensap.
  6. Haal de zoete aardappel en de zalm uit de oven. Leg ze op een bord, snijd de zoete aardappel middendoor en lepel er wat van de mangosalsa in. Werk af met het yoghurtsausje.

Misschien vind je dit ook leuk!

5 Comments

  • comment-avatar
    Blanche 21 mei 2014 (4:01 pm)

    Totààl geen fan van (warm) fruit bij een hartig gerecht maar dit wil ik zeker een keertje uitproberen!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 23 mei 2014 (10:51 am)

      Zeker doen! Je kan de mango natuurlijk ook weglaten en in de plaats tomaatjes of zo gebruiken, maar ik vond het op deze manier echt super. 🙂

  • comment-avatar
    Barbara 23 mei 2014 (9:05 am)

    hoppa, op mijn weekmenu voor volgende week!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 23 mei 2014 (12:33 pm)

      Keileuk! Laat me weten wat je ervan vond. 🙂

    • comment-avatar
      Barbara 25 mei 2014 (10:58 am)

      Net alles opgegeten 🙂 ook mijn dochtertje van 2,5j vond het erg lekker. In de salsa gebruikte ik limoen ipv citroen, omdat die dringend op moest. Ook erg lekker. De zoete aardappel kan je ook in de microgolf poffen: 12 min op 1000 watt, nadat je ze hebt ingeprikt. Dat komt hier nog aan tafel!