• gemarineerde venkel met gerookte zalm

Gemarineerde venkel met gerookte zalm

Ik wist dacht hoopte dat wel, dat Merlot wél venkel zou lusten. Sinds onze reis naar Milaan, waar ik de groente voor het eerst at, was dit een beetje mijn missie: een gerecht vinden waardoor Merlot net zoveel van venkel leert houden als ik blijkbaar doe.

Ik dacht lang na over een geschikt recept om Merlot te confronteren met de enige groente die hij niet lust. Ik wikte en ik woog, want ik wist dat er veel van afhing: het moest meteen goed zijn of de arme venkel had wellicht voorgoed afgedaan. Ik besloot om de groente te bereiden zoals ik ze had leren kennen: heel minimalistisch, gemarineerd en vergezeld van gerookte zalm.

Mijn gevoel zegt immers dan de venkelsmaak het best tot zijn recht komt in rauwe vorm. Uiteraard had ik niet het originele recept van de Italiaanse bistro, dus ik moest er zelf wat van zien te maken. En of ik dat deed!

Op mijn manier klaargemaakt, houdt Merlot van venkel. En dat is niet toevallig: in dit recept wordt de typische anijssmaak van venkel heel hard getemperd. Maar kom: het blijft wel venkel, hé zeg! Ik zag Merlot vanuit mijn ooghoek zelfs vrijwillig meer venkel op zijn bord scheppen. En enkele dagen later vertelde hij me dat het een perfect voorgerecht zou zijn bij een etentje.

De hoeveelheden in het recept hieronder zijn dan ook voor een hoofdgerecht voor twee of een voorgerecht voor vier personen.

Gemarineerde venkel met gerookte zalm

Wat heb je nodig?

  • Stating the obvious: 1 venkelknol en 200 g gerookte zalm

Wat moet je doen?

  1.   Was de venkel en verdeel hem in heel fijne plakken. Bij gebrek aan een mandoline sneed ik de venkel zo fijn als ik kon. Houd enkele mooie takjes venkelgroen apart.
  2. Bereid de marinade: een scheut olijfolie, witte wijnazijn en citroensap in een kommetje doen. De verhoudingen moeten ongeveer als volgt zijn: ½ olijfolie – ½ witte wijnazijn en citroensap. Schep ongeveer 1 eetlepel suiker in de marinade, kruid met peper en zout en meng.
  3. Schep de marinade door de venkel. De venkel moet zeker niet in de marinade zwemmen, maar alle venkelplakjes moeten wel bedekt zijn met een marinadelaagje.
  4. Zet minstens 4 uur weg in de koelkast. Ga terwijl de venkel lekker staat te worden in je ijskast een beetje shoppen met je lief of kijk naar een film.
  5. Haal wanneer het etenstijd is de gerookte zalm en de venkel uit de ijskast. Schik de zalm mooi op een bord en leg er wat venkel op. Werk af met enkele takjes venkelgroen en sprenkel er eventueel nog wat olijfolie en citroensap over. Schotel het gerecht met een bang hartje voor aan je dan nog venkelhatende vriendje.
Wat eet je erbij? Een beetje stokbrood. Eenvoud siert. Variatie? Ook met een marinade van olijfolie, honing, limoensap, dille en peper & zout is dit super!

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments