• Recept Salade gebraden kip met pistache-aioli en geroosterde ui (3)

Recept Salade: gebraden kip met pistache-aioli en geroosterde ui

Mindy Fox zegt over deze salade dat je hem op verschillende manieren kan serveren: bij een groene salade, in een pitabroodje, op crackers of geroosterd brood. Helemaal waar. Maar mijn vriend had zin in couscous, dus maakte ik er een couscoussalade van.

Eerst geef ik het recept zoals het in het kookboek staat. In de receptfiche onderaan lees je wat ik ervan heb gemaakt. En wil je mijn review over het boek zelf nog eens lezen? Klik dan hier!

Gebraden kip met pistache-aioli en geroosterde ui volgens Mindy Fox

Wat heb je nodig (6 personen)?

  • 70 g ongezouten pistachenootjes
  • 2 grote rode uien, in ringen van 5 mm dik
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 knoflooktenen
  • 8 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 600 g gebraden kip, uit elkaar gehaald
  • 340 g witlof
  • 115 g veldsla

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor tot 200 °C met een ovenrek in het midden. Leg de pistachenootjes op een bakplaat en rooster ze ongeveer 5 minuten in de oven goudbruin en geurig. Laat helemaal afkoelen, houd 2 eetlepels apart en hak de rest fijn in een keukenmachine.

Leg bakpapier op een bakplaat. Meng de uien met 2 eetlepels olie, zout en peper in een grote kom. Leg de uien in één laag op de bakplaat en bak ze in 25 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Snijd de knoflook in plakjes op een snijplank en meng deze met de zijkant van een groot mes met zout tot een pasta. Doe de knoflookpasta met de gehakte pistachenootjes, mayonaise, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olie in een kom en meng goed door elkaar. Doe de kip erbij en bedek deze met het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de witlof in plakjes van 1 cm. Meng deze in een kom met de uien, veldsla en de rest van het citroensap en olie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groen-witte salade over 6 borden en schep hierop de kipsalade. Hak de resterende 2 eetlepels pistachenootjes grof en bestrooi de salade hiermee.

Gebraden kip met pistache-aioli en geroosterde ui volgens aMuse Rouge

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 2 kipfilets
  • 2 stronkjes witloof
  • 1 rode ui
  • Olijfolie
  • 125 g couscous
  • VOOR DE PISTACHE-AIOLI
  • 2 eieren
  • 1 el mosterd
  • 250 ml maïsolie
  • ½ citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g pistachenootjes
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

  1. Rooster de pistachenootjes in een antikleefpan zonder vetstof. Blijf erbij, want dat duurt maar een paar minuutjes. Pel ondertussen de rode ui en snijd hem in halve ringen. Haal de geroosterde pistachenootjes uit de pan en bak de uien erin, wel in wat olijfolie nu.
  2. Leg de kipfilets – zonder vetstof – tussen een grill of in een grillpan. Terwijl die aan het garen zijn (zo’n 20 minuutjes) kan je de pistache-aioli alvast maken.
  3. Breek de eitjes in de smalste maatbeker waar je staafmixer in past. Schep de mosterd erbij. Mix de eieren en mosterd, en voeg in een dun straaltje de maïsolie toe tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de teentjes knoflook en doe die bij in de maatbeker, net als de pistachenootjes (houd er enkele apart voor de afwerking), het sap van een halve citroen, en wat peper en zout. Mix alles tot een homogene pistache-aioli.
  4. 4. Doe de couscous in een kom en giet er kokend water over tot hij net onderstaat. Laat de couscous zo’n 5 minuutjes wellen. Snijd de gare kipfilets in stukjes en meng er wat van de pistache-aioli onder. Versnipper de witloofstronkjes.
  5. Schep de couscous in twee kommetjes en verdeel het witloof erover. Schep de kip erop en werk af met de rode uiringen en de apart gehouden geroosterde pistachenoten. Serveer de rest van de pistache-aioli erbij.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments