• Gado-gado-noedelsalade

Gado gado-noedelsalade

Wat zal ik doen met de rest van de atjar taugé die ik maakte voor de Foe Yong Hai? Zo begon dit gerecht. Als bijgerecht bij de Chinese omelet had ik maar zo’n 100 g sojascheuten (taugé) nodig, maar in een zak zit natuurlijk 500 g. Ik had al die sojascheuten verwerkt tot atjar taugé, omdat ze zo langer houdbaar zijn. Maar dan, in wat voor gerecht kan je het Indonesische bijgerecht nog verwerken? In een Indonesisch gerecht! O, o! Gado gado! Dat is zó lekker dat het wel een variant verdient. Zo kan je het nog vaker op het menu zetten zonder dat het te eentonig wordt.

Het gebeurt me niet vaak, maar ik maakte echt te veel. In het recept hieronder heb ik de hoeveelheden dan ook aangepast, maar die komen dus niet overeen met wat je op de foto ziet, mocht je het je afvragen.

Ik leg hieronder trouwens nog eens uit hoe je atjar taugé maakt. Zo hoef je dat niet te zoeken bij het recept voor Foe Yong Hai.

Gado gado-noedelsalade

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • VOOR DE NOEDELSALADE
  • 100 g rijstnoedels
  • ¼ komkommer
  • 3 lente-uitjes
  • 2 eieren
  • Scampi’s (Ik vind het moeilijk om hierbij een hoeveelheid voor twee personen te geven, aangezien dat heel erg afhangt van de grootte van de scampi’s.)
  • Peper & zout
  • Olie (arachide-, maïs- of eventueel olijfolie)
  • VOOR DE ATJAR TAUGÉ
  • 100 g sojascheuten (taugé)
  • 1 dl water
  • ½ dl azijn
  • 1 el (riet)suiker
  • VOOR DE GADO GADO-SAUS
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ½ el pindakaas
  • 1 ½ dl kokosmelk
  • 1 ½ el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • Limoen
  • Chilivlokken
  • Olie (arachide-, maïs- of eventueel olijfolie)

Wat moet je doen?

  1. Maak de atjar taugé. Doe het water, de azijn en de suiker in een klein pannetje en breng het aan de kook. Doe de sojascheuten in een kom en overgiet met het kokende mengsel. Laat het geheel afkoelen.
  2. Maak de gado gado-saus. Pel de sjalot en de knoflook, versnijd ze grof en bak ze glazig in de olie. Roer daarna de pindakaas erdoor en voeg de kokosmelk toe. Laat de kokosmelk goed warm worden, zodat de pindakaas er mooi mee versmelt, en zet er daarna de mixer in. Voeg de ketjap manis toe aan de gado gado-saus en breng de saus op smaak met een flinke snuif chilivlokken en wat limoensap.
  3. Kook de eitjes gaar in 8-9 minuten. Laat ze afkoelen. Kook in hetzelfde water (als dat nog proper is) de noedels beetgaar en spoel ze daarna onder de koude kraan.
  4. Terwijl de noedels opstaan, kan je het stukje komkommer wassen en in fijne reepjes snijden en de lente-uitjes in dunne ringetjes.
  5. Doe de komkommer, lente-ui en de intussen lauwe noedels in een kom, schep de atjar taugé erbij (zonder het vocht) en kruid alles met peper en zout.
  6. Kruid de scampi’s met peper en zout, bak ze aan in wat olie en doe ze dan bij de gado gado-saus. Warm het geheel nog eens op en stort het daarna uit over de noedels en de groentjes. Pel de eitjes, snijd ze in twee of in vier en leg ze erbij.

Variatie

Voeg 100 g beetgare groene boontjes toe, maar laat in dat geval de scampi’s weg, anders wordt het echt te veel.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments