• Foe Yong Hai

Foe Yong Hai

Ik heb eindelijk één van de vijf Chinese gerechten gemaakt die ik mezelf begin dit jaar heb opgelegd. Ik heb het erover in deze blogpost. En ik kan je al verklappen: na de Chinese tomatensoep, maak je ook Foe Yong Hai voortaan beter zelf! Het was een succes.

Foe Yong Hai is een soort Chinese gevulde omelet met een zoetzure tomatensaus erbij. Ik serveerde het met rijst en zoetzure sojascheuten (atjar taugé). Dat laatste is eigenlijk een Indonesisch bijgerecht, maar ik vond het hier perfect bij passen.

Meestal wordt bij de bereiding van Foe Yong Hai suiker gebruikt, maar sinds dit filmpje mijd ik het gebruik ervan zoveel mogelijk. In de omelet en de saus heb ik de suiker succesvol kunnen weglaten. Enkel in de atjar taugé zit een klein beetje rietsuiker. Maar je moet die er niet per se bij maken als je dat niet wil.

Mijn versie is een veggie basisrecept geworden, waar je ofwel kip ofwel krab aan kan toevoegen. Maar op deze manier vond ik het al compleet (en zéker genoeg). Dit is een beetje een lang recept (uitgeschreven dan, in principe duurt het maar zo’n 30-45 minuten om klaar te maken van begin tot eind), maar we pakken het aan in stapjes!

Omdat ik dit recept in zoveel stappen heb ingedeeld, was de gewone lay-out niet zo handig. In plaats van in een receptfiche heb ik het dus in een gewone blogpost gegoten.

Wat heb je nodig (2 personen)?

Voor de omelet

  • 6 eieren
  • 1 wortel
  • 1 kleine rode
    paprika
  • 1 dunne prei
  • 250 g champignons
  • 2 handjes sojascheuten
    (taugé)
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Voor de zoetzure tomatensaus

  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml tomatenpassata (Bv. tomato frito. Dat is op zich een vrij zoete tomatenpassata, waardoor je geen extra suiker hoeft te gebruiken. Bovendien zorgt de ketchup die je ook gebruikt voor een extra zoete toets.)
  • 100 ml water
  • 2 el azijn
  • 2 el ketchup
  • 1 kl sesamolie
  • Olijfolie

Voor de rijst

  • 125 g rijst
  • 3 dl water

Lekker erbij: atjar taugé

  • 100 g sojascheuten (taugé)
  • 1 dl water
  • ½ dl azijn
  • 1 el (riet)suiker

Ook lekker…

  • met een kipfilet in stukjes die je meebakt met de groentjes
  • met krabvlees dat je mengt onder de groentjes
  • met kroepoek erbij

Wat moet je doen?

Atjar taugé

Wanneer je ervoor kiest om het Indonesische bijgerecht atjar taugé erbij te maken, begin je best daarmee. Hoe langer de sojascheuten kunnen marineren, hoe beter.

  1. Doe het water, de azijn en de suiker in een klein pannetje, en breng het aan de kook. Doe de sojascheuten in een kom en overgiet met de kokende vloeistof. Laat het geheel afkoelen.

Zoetzure tomatensaus

Ook de saus kan je best in het begin maken. Die kan je later immers makkelijk en snel terug opwarmen wanneer de rest klaar is.

  1. Pel en snipper de rode ui en het teentje knoflook en bak ze in een klein steelplannetje aan in wat olijfolie. Wanneer de ui glazig is, mag je het pannetje afblussen met de azijn. Voeg meteen daarna de tomatenpassata, het water en de ketchup toe. Laat de saus zo’n vijf minuutjes sudderen en zet er dan de mixer in. Werk de saus af met de sesamolie.

Omelet en rijst

Wanneer je de omelet en de rijst tegelijk klaar wilt hebben, loopt de bereiding van beide een beetje door mekaar. Gelukkig heb je aan de rijst niet veel werk. Je moet hem enkel een klein beetje in de gaten houden.

  1. Neem een antikleefpan die de juiste grootte heeft voor een omelet voor twee personen. De mijne had een diameter van 24 cm. Daar ga je eerst de groentjes in aanstoven in wat olijfolie, en wel in deze volgorde: paprika, wortel, prei, champignons en sojascheuten. In stapjes nu…
  2. Was, schil en snijd de paprika in kleine blokjes en stoof ze in wat olijfolie aan in de pan. Schil de wortel, snijd ook die in kleine blokjes en doe ze bij de paprika. Was de prei, snijd hem in ringetjes en stoof die mee aan. Snijd de champignons in schijfjes en snijd die schijfjes dan nog eens in vier. Ook die mogen bij de andere groenten. Laat alles nu nog zo’n 5 minuten stoven.
  3. Doe ondertussen de rijst in een potje, giet het water erbij, zet een deksel op de pot en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, mag je het vuur zo laag mogelijk draaien. De rijst is gaar wanneer hij al het water heeft opgenomen. Dat duurt normaal 15-18 minuten.
  4. Doe de sojascheuten bij de andere groenten en laat die nog zo’n twee minuten meestoven. Breek ondertussen de eieren in een kom en roer ze goed los. Kruid ze met peper en zout. Schep alle groentjes bij de eieren, roer zodat alles goed gemengd is en stort het mengsel opnieuw in de pan. (Extra vetstof heb je trouwens niet nodig, omdat de pan nog voldoende vet bevat van de groentjes aan te stoven.) Doe dit zo snel mogelijk, zodat de eieren niet de kans krijgen om te garen door de warmte van de groenten.
  5. Draai het vuur zo laag mogelijk (je wil niet dat de onderkant van de omelet verbrandt), bedek de pan met een deksel (of aluminiumfolie) en laat de Chinese omelet in zo’n 8-10 minuten garen. Ze is klaar wanneer de bovenkant relatief droog is.

Afwerking

Warm de zoetzure tomatensaus terug op. Verdeel de rijst over twee borden, snijd de Chinese omelet in puntjes en leg ze bij de rijst. Werk af met de ondertussen terug warme saus en wat atjar taugé.

Omdat ik eerst de atjar taugé was vergeten, nam ik daarna nog een foto met m’n gsm.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments