• De-beste-veggie-spaghetti

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet.

Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten.

Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes.

Let op de hoeveelheden: onderstaand recept is voor 6 grote of 8 gewone eters (ik wilde wat saus invriezen).


De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

Aantal personen: 6-8

Wat heb je nodig?

  • 3 courgettes + 500 g pasta
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ bloemkool
  • 4 wortelen
  • 1 prei
  • 3 stengels selder
  • 250 g champignons
  • 200 g gepelde walnoten
  • 1 potje tomatenpuree
  • 7 dl tomatenpassata
  • 5 dl water + 1 kruiden- of groentebouillonblokje
  • 4 el ketchup
  • 4-6 el gemengde Provençaalse kruiden (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn)
  • 2 kl harissa
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Afwerking: gemalen kaas

Wat moet je doen?

  1. Verdeel een halve bloemkool in roosjes en maal ze fijn in de blender. Stort de bloemkoolkorrels in een grote kom. Schil de wortelen, snijd ze in stukken en maal ook die fijn in de blender. Doe de wortelen bij de bloemkool. Was de prei en selder, snijd ze in grote stukken en haal ook die door de blender. Doe de prei en selder bij in de kom. Maak de champignons schoon met wat keukenpapier en maal ook die fijn in de blender. Ook de champignons mogen bij de rest van de groenten.
  2. Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in enkele stukken en doe die samen met de knoflook in de blender. Bak de fijngemalen uien en knoflook aan in wat olijfolie. Als de uien glazig zijn, mogen de andere fijngemalen groentjes erbij. Laat vijf minuutjes aanstoven en voeg dan de harissa, tomatenpuree en –passata en het water met bouillonblokje toe. Ook de kruiden en de ketchup mogen bij in de pot. Roer even om, zet een deksel op de pot en laat de saus op een zacht vuurtje pruttelen.
  3. Was de courgettes en maak er spaghetti van met een julienne- of spiraalsnijder. Wanneer je een juliennesnijder gebruikt, heb je onvermijdelijk wat courgette over nadat je klaar bent, want op een gegeven moment kan je niet meer verder ‘schillen’. Doe die restjes courgettes in de blender en voeg ze ook toe aan de saus. Houd de ‘spaghetti’ van courgette (of courgetti) even apart.
  4. Kook de spaghetti beetgaar in ruim gezouten water. Voeg tijdens de laatste minuut de courgetti toe.
  5. Maal de walnoten fijn in de blender en voeg die enkele minuten voor het einde van de kooktijd van de spaghetti toe aan de saus. Samen met de bloemkool gaan die het gehakt nabootsen.
  6. Schep wat spaghetti en courgetti in een bord, lepel er wat saus over en werk eventueel af met gemalen kaas.

Tip!

Om de saus nog wat voller te maken, kan je ook een blok tofu in de blender doen en toevoegen. En het is ook lekker om de groenten eerst af te blussen met een scheut rode wijn alvorens je de tomatenpassata en bouillon toevoegt.

Misschien vind je dit ook leuk!

10 Comments

  • comment-avatar
    Janice 24 februari 2015 (8:54 pm)

    Lijkt me een heerlijk gerechtje, ga ik zeker eens proberen. Gebruik je Harissa-pasta of kruiden?

  • comment-avatar
    Janice 2 maart 2015 (8:14 pm)

    HEERLIJK!!!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 3 maart 2015 (6:46 pm)

      Joepie, ik ben héél blij dat je 't zo lekker vond en mij dat ook eventjes laat weten! 🙂

      Hier gaat deze pasta sowieso ook nog regelmatig terugkomen, Dagen Zonder Vlees of geen Dagen Zonder Vlees!

  • comment-avatar
    Barbara 19 maart 2015 (2:07 pm)

    Jummiejum! Gisteren gemaakt en vandaag nóg lekkerder! Hup, op mijn favorietenlijstje 🙂

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 19 maart 2015 (6:47 pm)

      Zalig hé! Ik heb stiekem vandaag ook nog eens de ingrediënten gekocht voor in het weekend. Voor mijn blog probeer ik zo gevarieerd mogelijk te koken, maar ik had er gewoon écht nog eens (of beter gezegd: alweer) zin in. 🙂

  • comment-avatar
    Le petit requin 27 maart 2015 (7:29 pm)

    Vandaag uitgetest en meer dan goedgekeurd! En dankzij de blender heb je eigenlijk ook niet echt werk aan de gigantische hoop groenten 🙂
    Enige aanpassing die ik de volgende keer ga doen is iets meer harissa toevoegen, omdat ik mijn spaghettisaus wel graag wat pikant heb. Ik herinner mij dat ik dat bij een ander gerecht ook had, dus misschien moet ik maar standaard jouw harissahoeveelheden verhogen 🙂
    Alleszins eentje om te onthouden en een goede afwisseling met de gewone bolognaise met (vegetarisch) gehakt!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 27 maart 2015 (7:32 pm)

      Haha, ja dat kan wel. Mijn lief houdt helemaal niet van pikant en ik van een beetje maar niet té. Waarschijnlijk liggen de harissastandaarden hier in huis dus inderdaad veel lager dan bij jullie. 🙂

  • comment-avatar
    Loes 9 juni 2017 (1:44 pm)

    Hoi,
    Ik heb geen blender. Kan ik ook eerst de saus maken en dan alles met de staafmaker pureren?

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 15 juni 2017 (5:57 pm)

      Dag Loes! Ik vrees dat het dan eerder een soep zou worden… Misschien ook lekker, maar het is de bedoeling dat er nog stukjes in zitten! 🙂