Dagen Zonder Vlees

Ja, lap, hé. Dit is weer een perfect voorbeeld van hoe God slechte christenen straft. De vasten, Aswoensdag, al die dingen, ik ben er helemaal niet van op de hoogte. Dat ik daardoor Pannenkoekendag (also known as Maria Lichtmis) heb gemist, tot daar nog aan toe, tenslotte lust ik helemaal niet zo graag pannenkoeken. Bovendien heb ik daarmee weer enkele calorieën uitgespaard. Maar helemaal uit het oog verliezen dat het vandaag al Aswoensdag en dus de eerste van de 40 Dagen Zonder Vlees is, dat vind ik een veel ergere straf van God!

Doordat ik er helemaal niet aan heb gedacht, ben ik er ook helemaal niet op voorbereid. Integendeel zelfs. Toevallig staat er morgen en overmorgen vlees op het menu. Ik bedoel, seriously, jullie kunnen het nakijken in mijn weekmenu’s: hoe vaak komt dat voor bij mij? En ik kan er écht niet onderuit, want ik heb Merlot beloofd om morgen één van zijn lievelingsgerechten te maken, en daar zitten nu eenmaal spekjes in. Een goed liefje zijn, je moet er soms wat voor over hebben. En overmorgen komen Ecarlate en haar kersverse echtgenoot eten, en het menu voor dat etentje ligt ook al vast.

Gelukkig ben ik een veel betere Belg dan ik een christen ben. Al klinkt die stelling ook een beetje belachelijk als ik me bedenk dat het al van januari 2011 geleden is dat ik nog frieten heb gegeten. Maar soit, waar ik naartoe wou, is dat ik als goede Belg al een achterpoortje heb ontdekt.

Officieel duren de Dagen Zonder Vlees van vandaag, woensdag 13 februari 2013, tot en met zaterdag 30 maart 2013. Als je goed rekent – of de vakjes in je agenda nauwkeurig telt – dan zijn dat 46 dagen, terwijl de vastenperiode eigenlijk maar 40 dagen hoort te zijn! Aha!

De site van DZV zegt het trouwens ook: om een score van 40 op 40 te halen, mag je tussen 13 februari 2013 en 30 maart 2013 één dag per week vlees eten. Als je dat een beetje creatief interpreteert, komt dat neer op 6 vleesjesdagen. Ik kan dus toch nog meedoen, hoera! Bovendien leerde de DZV-site mij dat ze ook helemaal niet zo streng zijn op vis. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je dan 46 dagen vis gaat eten, maar af en toe mag zeker zonder schaamrood op de wangen.

Dus, omdat lijstjes altijd leuk zijn:

Ik doe mee!

Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 – 30-03-2013)

 • 40 Dagen écht Zonder Vlees,
  • waarvan maximum 15 dagen vis,
  • dus eigenlijk minstens 25  dagen écht veggie.
 • Maximum 6 dagen vlees.

Wie doet nog mee?

Misschien vind je dit ook leuk!

1 Comment

 • comment-avatar
  Merlot 13 februari 2013 (8:14 pm)

  Ik doe al zeker mee denk ik! :-p