• Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Eureka! Of moet ik zeggen… *zoekt eventjes op wat ‘eureka’ is in het Chinees* Oké, neen, ik moet echt wel ‘eureka’ zeggen.

Dus. Eureka! Ik heb het geheim achter de smaak van de tomatensoep van de Chinees ontdekt. Nu ja, die van mijn Chinees althans. Of eigenlijk die van de Chinees van mijn mama. Zelf heb ik geen Chinees. Merlot en ik komen blijkbaar niet op het idee om zo eens Chinees te gaan halen. En nu moeten we daar ook niet mee beginnen, want we kunnen ik kan hun tomatensoep perfect namaken! Eureka!

Nummertje 1? Check! Nu de 149 andere nog…

Chinese tomatensoep

Wat heb je nodig?

 • 1 grote ui en 3 teentjes knoflook
 • Mijn twee niet-langer-geheime ingrediënten: 8 el rijstazijn & 4 el zoete sojasaus (ketjap manis)
 • 2 kipfilets
 • 3 eieren
 • Chinese eiernoedels
 • 1 klein potje tomatenpuree
 • 5 dl tomatenpassata
 • 1,5 l kippenbouillon (Ik gebruikte 1, 5 l water met 3 bouillonketeltjes.)
 • Peper & zout

Wat moet je doen?

 1. Schil en/of was alle groentjes die je gaat gebruiken en snijd ze daarna fijn. De knoflook zo fijn als je kan, de ui in halve ringen, de worteltjes in halve cirkels, de prei in ringen, de selder in boogjes, de broccoli in kleine roosjes, de savooikool in reepjes, en de spruitjes en groene boontjes in twee. De erwtjes en sojascheuten mag je uiteraard gewoon heel laten.(*) Snijd de kipfilets in reepjes op hapgrootte.
 2. Neem nu je wok erbij, doe er olijfolie in en laat die goed heet worden. Bak wanneer de wok heel warm is de kippenreepjes kort aan. Voeg dan de ui en knoflook toe en de meest harde groentjes die niet beetgaar moeten blijven (denk: wortelen, prei, selder, savooikool…).
 3. Kruid met peper en zout, en laat eventjes stoven. Voeg na enkele minuten het potje (of de 2 el) tomatenpuree toe en laat ook die een minuutje of twee meestoven. Voeg dan mijn niet-zo-geheime ingrediënten toe: 8 el rijstazijn en 4 el zoete(!) sojasaus. Roer alles onder elkaar en doe dan de tomatenpassata en de kippenbouillon in je wok.   4. Nu is het een beetje timen. In totaal moet de soep zo’n 20-25 minuutjes koken. De overige groentjes en de eiernoedels ga je dus op verschillende tijdstippen moeten toevoegen afhankelijk van hun gaartijd. Ik zou de spruitjes zo’n 10 minuten voor het einde toevoegen, de broccoliroosjes, de boontjes en de Chinese eiernoedels zo’n 5 minuten voor het einde, en de erwtjes en sojascheuten op het allerlaatst, zo’n 2 à 3 minuten voor het einde.   5. Kluts in een apart kommetje de eitjes door elkaar en roer die op het einde door de soep.   6. Proef en sta versteld van de gelijkenis met de tomatensoep van bij de Chinees. Of kom eerst naar mijn mama’s Chinees, bestel daar tomatensoep, maak daarna deze soep en sta versteld van de gelijkenis.
 4. Nu is het een beetje timen. In totaal moet de soep zo’n 20-25 minuutjes koken. De overige groentjes en de eiernoedels ga je dus op verschillende tijdstippen moeten toevoegen afhankelijk van hun gaartijd. Ik zou de spruitjes zo’n 10 minuten voor het einde toevoegen, de broccoliroosjes, de boontjes en de Chinese eiernoedels zo’n 5 minuten voor het einde, en de erwtjes en sojascheuten op het allerlaatst, zo’n 2 à 3 minuten voor het einde.
 5. Kluts in een apart kommetje de eitjes door elkaar en roer die op het einde door de soep.
 6. Proef en sta versteld van de gelijkenis met de tomatensoep van bij de Chinees. Of kom eerst naar mijn mama’s Chinees, bestel daar tomatensoep, maak daarna deze soep en sta versteld van de gelijkenis.
(*) Je moet natuurlijk niet (telkens) al deze groentjes te gebruiken. Je mag er weglaten, je mag er andere toevoegen, je mag doen wat je wilt. Ik doe niet moeilijk over groentjes. Het gaat er gewoon om dat er wel wat in zitten. Want onthoud het goed: groentjes zijn vriendjes vol vitamientjes

Misschien vind je dit ook leuk!

4 Comments

 • comment-avatar
  Nina 8 mei 2013 (8:34 pm)

  Ha ik vroeg me al af wat het geheim achter de 'Chineessoep' was! 🙂 Ook weer eentje om uit te proberen, thanks!

 • comment-avatar
  aMuse Rouge 9 mei 2013 (12:43 pm)

  Mijn 'not-so-secret ingredients' zijn op zich niet zo wereldschokkend, maar probeer het recept inderdaad maar eens! Ze doen speciale dingen met de soep! 🙂 En eigenlijk vind ik dat ook het leukste, om met vrij weinig en makkelijk vindbare ingrediënten toch bijzondere dingen te maken.

  Ik vind het wel altijd een vreemde mix van superleuk en supereng wanneer mensen receptjes van m'n blog maken… Maar wij vonden het in ieder geval écht heel lekker! 🙂

  PS: Dank je voor de reactie!

 • comment-avatar
  Janice 20 december 2014 (8:56 am)

  De soep was een succes! Super lekker!