De champignonpasta-infiniteit

Iedereen zou een champignonpasta in zijn receptenvoorraad moeten hebben. Perfect voor een ik-heb-geen-tijd-of-inspiratie-maar-ik-wil-eten-NU-moment. Het is veel gezonder dan een pizza, pita of andere ‘boecht’ die ze aan huis brengen, het is sneller klaar dan dat je ‘boecht-aan-huis’ er zou zijn en je kan bovendien véél meer variëren met één groentje dan je zou vermoeden. De mogelijkheden zijn legio. (Wanneer je eens de kans hebt om een woord als ‘legio’ te gebruiken, moet je die grijpen, vind ik.) Soit, let’s get cookin’!

Onderstaande receptjes zijn voor 2 personen.

1. Basis champignonpasta

  • 250-400 g champignons
  • 1 teentje knoflook
  • Citroensap
  • Peper & zout
  • Boter & olijfolie
  • Optioneel: Grana Padano of Parmezaan
  • 160 g pasta

1. Maak de champignons schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier, snijd ze hoe je wil – in 2, in 4, in schijfjes… – of laat ze heel en bak ze in een mengeling van boter en olijfolie.

2. Snijd het teentje knoflook heel fijn of plet het en voeg het toe aan de champignons.

3. Blus de pan – wanneer de champignons helemaal zijn gebakken – met een beetje citroensap en kruid de champignons met peper en zout.

4. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng door de champignons.

5. Werk eventueel af met wat Grana Padano of Parmezaanse kaas.

Zo simpel is lekker en gezond eten!

2. Champignonionpasta

  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + 1  sjalot of (rode)  u

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg samen met de look (puntje 2) een fijngesnipperde sjalot, ui of rode ui toe.

3. Romige champignonpasta

  • Alle ingrediënten voor de basis  champignonpasta
  • + 1,5  dl (zure) room of 4-5 el mascarpone of 4-5 el (Griekse) yoghurt

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 de (zure) room, mascarpone of (Griekse) yoghurt toe.

Laat als je room gebruikt, de champignons nog even pruttelen, zodat de room de kans heeft om in te dikken.

Overdrijf als je yoghurt gebruikt niet met het citroensap. Laat het zelfs gerust helemaal achterwege. Yoghurt zorgt op zich ook al voor voldoende frisheid. Griekse yoghurt is het summum van yum, maar eender welke yoghurt is goed.

4. Kruidige champignonpasta

  • Alle ingrediënten voor de basis  champignonpasta
  • + (verse)  tijm of verse peterselie of (verse)  dragon

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg gedroogde kruiden toe na puntje 2 (zodat ze de kans krijgen om mee te bakken) of verse kruiden na puntje 3 (zodat ze mooi groen
blijven).

5. Ad funghi-pasta

  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + marsala of sherry of madeira

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 een scheutje sterkedrank toe.

Laat de champignons in dat geval wel nog even pruttelen, zodat de alcohol de kans heeft om uit te koken.

6. Champignonpasta met streken

  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + truffelolie of truffelsalsa (bijvoorbeeld die van Oil & Vinegar) of vers geschaafde truffel (als je een miljonair bent)

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 de truffelolie of –salsa toe. De vers geschaafde truffel doe je pas na het dresseren.

7. Paddenstoelenpasta

Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta, maar vervang de champignons door een andere paddenstoelensoort of een mengeling van verschillende soorten paddenstoelen, bijvoorbeeld oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, cantharellen, morieljes…

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar gebruik zoveel verschillende paddenstoelensoorten als je wil.

8. Champignonpasta voor carnivoren

  • Alle ingrediënten voor de basis champignonpasta
  • + 100-200 g spekjes of 1-2 kipfilets, in blokjes of 100-200 g gerookte ham, in stukjes of 100-200 g kalfslever, in blokjes

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg als allereerste (voor puntje 1) de spekjes, blokjes kip of kalfslever toe. De gerookte ham voeg je toe na puntje 3.

Als je spekjes gebruikt, hoef je daarna veel minder boter of olijfolie te gebruiken, want de spekjes geven zelf al vet af.

Pas ook meer op met zout als je spekjes of gerookte ham gebruikt, want die zijn op zich al vaak gezouten.

9. ChaMusepasta

En uiteraard moest ik wel eindigen met een champignonpasta met een typisch aMuse-ingrediënt: balsamico!

  • Alle ingrediënten voor de basischampignonpasta
  • + rode porto
  • + rode balsamicoazijn

Volg de werkwijze van de basis champignonpasta, maar voeg na puntje 3 een scheut rode porto en balsamicoazijn toe.

Laat de champignons in dat geval wel nog even pruttelen, zodat de alcohol en de scherpe smaak van de azijn de kans hebben om uit te koken.

Overdrijf ook hier niet met het citroensap, of laat het zelfs gerust achterwege. De balsamicoazijn op zich zorgt al voor zurigheid.

Dit zijn mijn 9 varianten van champignonpasta. Maar al die varianten kan je uiteraard ook combineren:

  • Champignonpasta met tijm en mascarpone
  • Champignonpasta met truffelsalsa en zure room
  • Champignonpasta met rode ui en balsamicoazijn
  • Champignonpasta met kip en dragon
  • Champignonpasta met peterselie en porto
  • Champignonpasta met marsala, room en truffelolie
  • Champignonpasta met kalfslever, madeira en Griekse yoghurt

Uiteindelijk heb je dus *1 2 3 4…* ontelbaar veel mogelijkheden, hé! Legio of zo.

Romige champignonpasta met marsala, truffelolie en
peterselie

 

Romige champignonpasta met truffelsalsa

 

Romige paddenstoelenpasta met oesterzwammen en marsala

 

Romige champignonpasta met rode ui, sherry en tijm

 Welke variant is jouw favoriet? Welke kende je nog niet? Welke ga je zeker eens proberen? Welke combinatie lijkt jou nog lekker? Laat het me pretty please with a cherry mushroom on top weten in de commentaar!

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments