• broodje avocado-tomaat

Het zalig zondeloze broodje avocado-tomaat

Meestal maak ik aan de hand van mijn weekmenu’s een zorgvuldig opgesteld boodschappenlijstje en probeer ik uit de winkel niets mee te brengen dat niet op mijn lijstje staat. Maar af en toe, wanneer ik in de groenteafdeling van de supermarkt kom, kijk ik even naar links en naar rechts, en floep ik dan snel een avocado (soms twee!) en wat extra tomaten in m’n winkelkar. Alsof ik plots deel uitmaak van een of andere slechte spionagefilm en ik iets aan het doen ben wat het daglicht niet mag zien.

Enkele dagen later doe ik dan net alsof ik er niets aan kan doen dat er ineens een rijpe avocado in de fruitmand ligt, en dat ik dus geen andere keuze heb dan dit broodje nog eens te maken. Ah ja, want een avocado weggooien, dat doe je toch niet, zeker? De straf daarvoor is immers eeuwige spijt.

Ik verdenk mezelf ervan zo omslachtig te werk te gaan omdat dit zo zalig zondig smaakt. Bree van Desperate Housewives dacht het ook al:

Anything that good has got to be sinful.

Ik moet mezelf er telkens aan herinneren dat die stelling eigenlijk niet klopt, en dat ik dit broodje dus niet op een of andere clandestiene manier in ons weekmenu moet smokkelen. Het smaakt zalig zondig, maar eigenlijk is het zalig zondeloos. Oké, oké, over brood valt te discussiëren. Maar avocado’s en tomaten zijn gigantisch gezond.

Floep die avocado’s dus naar hartenlust in je winkelkar en ontdek hoe zalig zondeloos gezond eten is!

 

Een zalig zondeloos broodje avocado-tomaat

Wat heb je nodig?

 • 1 avocado (Met een halve avocado ligt een broodje al goed vol, maar je kan de andere helft natuurlijk niet bewaren, want avocado’s verkleuren heel snel. Ofwel maak je met één avocado dus twee broodjes, voor twee personen. Ofwel mag je de andere helft zo opeten. Want onthoud het goed: avocado’s weggooien, dat doe je niet!)
 • 1 tomaat (De lekkerste die ze op dat moment in de winkel hebben!)
 • 1 klein teentje knoflook
 • 1 broodje
 • Peper & zout
 • Olijfolie/basilicumolie
 • Optioneel: verse basilicum
 • Optioneel: balsamicocrème

Wat moet je doen?

 1. Pel het teentje knoflook en snijd het doormidden. Snijd het broodje open en wrijf beide helften in met de knoflook.
 2. Ontvel de tomaat en snijd ze in schijfjes. Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit, snijd elke helft nog eens doormidden en trek de schil eraf. (Dit gaat enkel bij goed rijpe avocado’s. Gelukkig is een avocado ook het lekkerst als hij goed rijp is. Ik raad dan ook aan om dit broodje pas te maken als je een avocado hebt die voldoende zacht is geworden.) Verdeel de avocado in plakjes.
 3. Verdeel de avocado in plakjes.
 4. Beleg het broodje met de schijfjes tomaat en plakjes avocado. Besprenkel met olijfolie of basilicumolie (wat je het liefst hebt). Kruid met peper en zout.
 5. Optioneel: werk het broodje af met verse basilicum en/of met balsamicocrème.

Wat eet je erbij?

Een courgetteslaatje is hier lekker bij. Dit maak je best minimum 1 uur en maximum 1 dag op voorhand. Neem voor 1 persoon ¼ tot ½ courgette. Snijd de courgette in flinterdunne plakjes en doe ze in een kommetje. Besprenkel met witte balsamicoazijn en kruid met peper en zout. Meng alles onder elkaar en laat de courgettes in de ijskast marineren. Eventueel kan je hier ook nog rucola bij serveren. Maar niets is ook goed. Geloof me.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments