• Smartmat

aMuse Rouge test Smartmat

Voor m’n blog mocht ik Smartmat testen. Wanneer je een Smartmat-abonnement neemt, moet je nooit meer nadenken over één van de – voor veel mensen – moeilijkste dagelijkse vragen: ‘Wat eten we vandaag?’ Wekelijks stelt Smartmat vijf nieuwe menu’s samen. De ingrediënten en bijbehorende recepten worden gewoon bij jou thuis geleverd.

 • 5-dagen menu: € 109 (1ste levering € 95), 4 personen, 5 recepten
 • 3-dagen menu: € 75 (1ste levering € 69), 4 personen, 3 recepten
 • 4-dagen menu: € 65 (1ste levering € 50), 2 personen, 3 recepten
 • Quick & easy menu: € 89 (1ste levering € 75), 4 dagen, 4 personen, 4 kindvriendelijke recepten
 • Veggie menu(*): € 65 (1ste levering € 50), 2 personen, 3 recepten, 4 dagen, 50% biologische ingrediënten

Omwille van de Dagen Zonder Vlees koos ik er uiteraard voor om het veggie menu te testen.

(*) Het veggie menu wordt voorlopig pas om de twee weken vernieuwd, maar op de website van Smartmat staat dat het de bedoeling is om dat binnenkort ook wekelijks te doen.

Het Smartmat-pakket wordt altijd geleverd op een maandag, tussen 17:00 en 22:00 uur. Enkele dagen voor de levering krijg je een sms’je waarin staat wanneer je jouw levering ongeveer mag verwachten. Afhankelijk van hoe laat dat is, moet je op maandag dus wel zelf nog iets voorzien om te eten. Bij mij zou de levering bijvoorbeeld plaatsvinden op 17 maart (mijn verjaardag!) tussen 18:10 en 19:10 uur. Stipt om 19:00 uur stond Smartmat-man voor onze deur met een grote papieren zak vol veggie nommings. Een héél leuk extra verjaardagscadeautje!

Naast alle ingrediënten kreeg ik een blad met daarop de inhoud van het pakket, de recepten voor die week en de ingrediënten die je daarvoor zelf in huis moet hebben. Voor ons was dat geen probleem, maar ik moet wel zeggen dat Smartmat uitgaat van een vrij uitgebreide voorraadkast. Enkele voorbeelden van ingrediënten die ik deze week uit onze kasten moest toveren, zijn: komijn, chilipoeder, witte wijnazijn, balsamicoazijn sojasaus en een neutrale olie (dus geen olijfolie).

Omwille van versheidsredenen wordt aangeraden om de recepten klaar te maken in de volgorde die Smartmat aangeeft. Maar dat heb ik eerlijk gezegd niet gedaan. Alle groentjes zagen er zó kraakvers uit dat ze het volgens mij allemaal wel voldoende lang zouden uithouden in onze ijskast. En dat bleek zeker het geval. Ik bespreek de recepten in de volgorde waarin ik ze heb klaargemaakt.

Dinsdag 18 maart: gegratineerde portobello-paddenstoelen met romige polenta (4 porties)

Mijn vriend vraagt absoluut niet vaak wat we die avond eten, maar alsof het in een soort script stond, deed hij dat die dag wél. ‘Wacht eventjes,’ zei ik, en ik nam er heel demonstratief mijn Smartmat-blad bij. Het is zo vreemd om zelf niet te moeten (kunnen) beslissen wat je gaat klaarmaken, maar ik vond het leuk en fascinerend om nieuwe dingen te leren kennen en te koken met ingrediënten die ik anders nooit zou gebruiken.

Ik besloot die avond te beginnen met recept 3 van m’n Smartmat-blad. Dat was het recept waarvoor Smartmat 4 porties had gerekend. En dat brengt mij meteen bij mijn belangrijkste suggestie voor Smartmat over dit recept: om hier 4 porties uit te halen, heb je dubbel zoveel portobello-paddenstoelen nodig. Nu zaten er maar 4 stuks bij, en eentje per persoon is echt te weinig. Op de foto worden bovendien óók 2 portobello’s op één bord gepresenteerd…

Ik maakte ze dan ook alle 4 klaar voor mij en mijn vriend, en halveerde simpelweg de hoeveelheid polenta. Hier hadden we zeker geen 2 dagen van kunnen eten. Maar dat is dan ook het enige puntje van ‘kritiek’ dat ik heb. Het recept was heel lekker, dankzij de polenta niet alledaags, heel haalbaar voor iedereen om klaar te maken en – wat ik zelf het belangrijkst vind – er waren voldoende groentjes voorzien.

Woensdag 19 maart: Mexicaanse tacoschotel met zelfgemaakte tomatensalsa

Ik ben heel blij dat ik mijn Mexicaanse kommetjes nog eens heb kunnen bovenhalen. Kijk nu hoe perfect die zijn om dit gerecht in te presenteren!

Dit was voor mezelf een beetje een grensverleggend recept. Ik zou uit mezelf nooit tortillachips gebruiken als onderdeel van het avondeten, gewoon omdat ik dat écht niet zo graag lust, maar deze week moest ik luisteren naar Smartmat, en ik ben van het principe dat je alles een kans moet geven. Mijn vriend vond het heel lekker, ik vond het best meevallen. Al heb ik na enkele chipjes voor mezelf crackers bovengehaald in de plaats.

Hoewel ik vind dat je alles moet proberen, vind ik het een beetje te gek om extra calorieën te eten waarvan je niet eens geniet.

De ontdekking in dit recept was het seitangehakt. Dat had ik nog nooit geproefd. Daarmee zou je volgens mij elke vleeseter om de tuin kunnen leiden. Lekker!

In dit gerecht waren de hoeveelheden zeker genoeg voor 2 personen, van de tomatensalsa hadden we zelfs nog veel over. Al begrijp ik ook wel dat een blik tomaten nu eenmaal zo groot is als het is,
en dat Smartmat daar moeilijk iets aan kan doen. Nu ja, beter te veel dan te weinig. Mijn vriend heeft de dag daarna met de restjes voor zichzelf nog deze lunch gemaakt.

Instagram-foto

Donderdag 20 maart: tofu ‘n’ chips met remouladesaus

Weer een heel ander receptje. Smartmat krijgt wat mij betreft extra puntjes voor de veelzijdigheid van hun gerechten. Ik vind het zelf heel moeilijk om veggie gerechten te bedenken met patatjes, maar dit was absoluut geslaagd. De patatjes waren zelfs het lekkerste onderdeel van het gerecht, en dat wil heel wat zeggen wanneer dat van mij komt.

Nog extra puntjes krijgt Smartmat voor de versheid van de ingrediënten, de receptjes die heel duidelijk zijn uitgelegd en het slimme systeem om een sterretje te zetten bij de ingrediënten die je in meerdere recepten nodig hebt. Zo kom je niet in de verleiding om bijvoorbeeld meer kaas te gebruiken en dan de volgende dag te ontdekken dat je die kaas eigenlijk nu nog nodig had. (Of in mijn geval: zo weet je dat je tegen je vriend moet zeggen dat hij de kaas die in de ijskast ligt niet zomaar mag opeten!)

Smartmat streeft ernaar om geen eten te laten verloren gaan. En daar slaagt het goed in. Na deze drie dagen had ik enkel nog wat sla en rodekool over. Maar daar weet ik wel weg mee.

Smartmat is volgens mij een heel goed idee voor mensen die niet veel inspiratie of tijd hebben om met koken bezig te zijn en die toch elke dag iets anders en vers op tafel willen toveren. Je moet er natuurlijk wel wat centjes voor over hebben. In principe kook ik met veel minder. Maar je betaalt uiteraard ook voor de tijd die de mensen van Smartmat erin steken. Je zou het kunnen zien als een investering in gezonde en gevarieerde voeding.

Ik ben alvast benieuwd geworden naar de andere menu’s, maar da’s misschien iets voor na de Dagen Zonder Vlees.

Wist je trouwens al dat Smartmat ook een Facebook-pagina heeft?

Kende jij Smartmat al? Is het iets voor jou, denk je?  En ben je benieuwd naar welk van de drie gerechten wij het lekkerste vonden? Morgen deel ik ons favoriete Smartmat-recept op m’n blog!

Misschien vind je dit ook leuk!

12 Comments

 • comment-avatar
  lien 25 maart 2014 (9:34 am)

  Ik ken het al langer, maar zoals vaak gebeurt, bestaan er geen pakketten voor 1 persoon. Heel erg jammer dus!

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 25 maart 2014 (12:20 pm)

   Dat vind ik een hele goede opmerking, Lien! Misschien lezen de mensen van Smartmat wel mee en kunnen ze er inderdaad over nadenken om een 1-persoonsmenu samen te stellen… 🙂

 • comment-avatar
  Alice 25 maart 2014 (10:24 am)

  ooohh polenta… een van mijn lievelingsgerechtjes. Doet er me aan denken dat ik dat eigenlijk deze week nog eens zou moeten maken. Te lang geleden!
  Heb zelf ooit een soortgelijk concept getest en ik vind het ook heel leuk voor mensen met weinig inspiratie. Maar voor mij was het te bindend 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 25 maart 2014 (12:28 pm)

   Dat begrijp ik. Ik kies zelf ook graag wat er op tafel komt. Ben er gewoon veel te graag mee bezig! 🙂

   Maar voor mensen bij wie dat niet zo is, is dit wel super. Je kan je abonnement trouwens altijd annuleren, onderbreken of je kan het leveringsinterval veranderen. Niet bindend dus. 🙂

  • comment-avatar
   Alice 27 maart 2014 (10:34 am)

   Ik bedoelde drie dagen op voorhand weten wat ik ga eten 🙂 Ik moet kunnen toegeven aan mijn goestingetjes 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 27 maart 2014 (3:40 pm)

   Ah zo, daar kan ik ergens wel inkomen, al ben ikzelf toch een aanhanger van weekmenu's… Moet jij niet te vaak naar de winkel lopen dan? 🙂

 • comment-avatar
  Anoniem 25 maart 2014 (1:33 pm)

  Wij hebben smartmat nu reeds 4x laten leveren.
  Elke maaltijd is steeds zeer lekker en we ontdekken regelmatig dingen die we anders niet zouden combineren of eten.
  Wij zijn FAN !!!

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 25 maart 2014 (3:46 pm)

   Leuk dat je een reactie achterlaat! 🙂 Hebben jullie telkens hetzelfde menu genomen of hebben jullie er al enkele getest? 🙂

 • comment-avatar
  Cathy 25 maart 2014 (4:09 pm)

  Hier al het veggiemenu, de Quick & easy en het 5-dagen menu uitgetest. Aangezien onze twee nog vrij jonge kinderen dan toch (in deze situatie) een voorkeur voor Quick & easy. Persoonlijk vond ik de veggie zeker ook heel erg smaken (mijn vriend helaas iets minder). Super initiatief! Inderdaad jammer dat men nog geen menu heeft uitgewerkt voor één persoon, heb ook enkele vrienden die hierop zitten te wachten 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 26 maart 2014 (9:00 am)

   Hallo Cathy, bedankt voor je reactie! Hopelijk lezen de mensen van Smartmat mee, want ik heb zelf inderdaad ook enkele vrienden en kennissen voor wie een menu voor één persoon perfect zou zijn. 🙂

 • comment-avatar
  Anne 25 maart 2014 (5:41 pm)

  Wij zijn begin dit jaar begonnen en overgeschakeld naar een wekelijkse levering. We kunnen nog 3 keer per week onze eigen recepten gebruiken (zo kan ik mijn kookboekenverslaving nog botvieren) en ik geniet van extra rust in onze helse werkweken. Smartmat staat voor mij gelijk aan gezond, gevarieerd eten (ik (her)ontdek veel) en vooral een groot gemak: propere keuken na het koken, een lege koelkast op vrijdag, genieten van lekker eten, geen gepieker over weekmenulijstjes, geen lange boodschappenlijstjes en geen wekelijks gesleur aan een overvolle supermarktkar. Voor ons is dit echt een absolute zege.
  De dag dat we minder werken en de kinderen zelfstandiger zijn, denk ik wel dat we het occasioneel gaan gebruiken ipv wekelijks. Al zijn we nu wel vrij 'hooked'!

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 26 maart 2014 (9:04 am)

   Hallo Anne, leuk dat je een reactie achterlaat op m'n blog! Het is inderdaad ook heel handig voor mensen die wél van koken en recepten bedenken houden, maar er simpelweg de tijd niet voor vinden om dat élke dag van de week te doen. 🙂