• review romans

aMuse Rouge leest {4}

Een nieuw jaar, een nieuwe lei. Hoog tijd om m’n blog opnieuw op de rails te krijgen. Maar eerst moet ik 2015 maar eens een beetje deftig afsluiten.

Ik voorspelde het al in m’n vorige ‘aMuse Rouge leest’: het lezen lijdt onder het schooljaar. Tijdens de laatste vier maanden van vorig jaar heb ik slechts vijf boeken gelezen. Toegegeven, ik ben er ook in een vijftal begonnen en weer gestopt wegens niet boeiend genoeg. Gelukkig was een aantal zeker wel de moeite waard. Ik las zelfs het beste boek van 2015. Benieuw welk? Lees verder!

‘The Rosie Effect’ – Graeme Simsion

The Wife Project is complete, and Don and Rosie are happily married and living in New York. But they’re about to face a new challenge. Rosie is pregnant. Don sets about learning the protocols of becoming a father, but his unusual research style gets him into trouble with the law. Fortunately his best friend Gene is on hand to offer advice: he’s left Claudia and moved in with Don and Rosie. As Don tries to schedule time for pregnancy research, getting Gene and Claudia back together, servicing the industrial refrigeration unit that occupies half his apartment, helping Dave the Baseball Fan save his business and staying on the right side of Lydia the social worker, he almost misses the biggest problem of all: he might lose Rosie when she needs him most.

‘The Rosie Effect’ is het vervolg op ‘The Rosie Project’, dat ik in de zomer las. Terwijl ik het eerste boek – samen met de rest van de wereld – met heel veel liefde heb verslonden, kon het tweede mij veel minder boeien. Zoals ik stiekem wel een beetje verwacht, voelde dit boek aan als pure uitmelkerij, een sequel die er alleen maar is gekomen voor de centjes en waar jammer genoeg geen echte verhaallijn in zit.

‘Forbidden’ – Tabitha Suzuma

She is pretty and talented – sweet sixteen and never been kissed. He is seventeen; gorgeous and on the brink of a bright future. And now they have fallen in love. But… they are brother and sister. Seventeen-year-old Lochan and sixteen-year-old Maya have always felt more like friends than siblings. Together they have stepped in for their alcoholic, wayward mother to take care of their three younger siblings. As defacto parents to the little ones, Lochan and Maya have had to grow up fast. And the stress of their lives – and the way they understand each other so completely – has also brought them closer than two siblings would ordinarily be. So close, in fact, that they have fallen in love. Their clandestine romance quickly blooms into deep, desperate love. They know their relationship is wrong and cannot possibly continue. And yet, they cannot stop what feels so incredibly right.

Tranen met tuiten heb ik gehuild om dit boek! De geleidelijke opbouw geeft de lezer de kans om van ‘ieuw, broer en zus?!’ te gaan naar ‘ik hoop zó dat ze nog lang vieze dingen met elkaar kunnen doen’.

Eens het verhaal op volle snelheid is – en je als lezer hopeloos verloren bent voor de liefde tussen Maya en Lochie – raast het regelrecht af op een afgrond.

Must-read! En dan wenen, wenen, wenen…

‘The Martian’ – Andy Weir

I’m stranded on Mars. I have no way to communicate with Earth. I’m in a Habitat designed to last 31 days. If the Oxygenator breaks down, I’ll suffocate. If the Water Reclaimer breaks down, I’ll die of thirst. If the Hab breaches, I’ll just kind of explode. If none of those things happen, I’ll eventually run out of food and starve to death. So yeah. I’m screwed.

Wat mij betreft het beste boek van 2015! Ik snapte niets van de wetenschappelijke uitleg achter alles, maar ik kon niet wachten om verder te lezen en nog meer niet te snappen. Zó ontzettend leuk is het boek geschreven.

Ik geef het vijf pirate ninjas… ehm, sterren.

‘The Husband’s Secret – Liane Moriarty

Imagine that your husband wrote you a letter, to be opened after his death. Imagine, too, that the letter contains his deepest, darkest secret – something with the potential to destroy not just the life you built together, but the lives of others as well. Imagine, then, that you stumble across that letter while your husband is still very much alive…

Een verhaal dat stemt tot nadenken over relaties en het soort persoon dat je bent. Kies je met je hart of je verstand? Neem je de juiste weg of de makkelijke? Ga je voor het spannende onbekende of blijf je bij het oude vertrouwde? Zou je liefst de hele waarheid kennen of lijkt onwetendheid je soms de betere optie? En hoeveel kan je eigenlijk vergeven?

Ik ben er nog steeds niet helemaal uit, maar wat ik wel zeker weet, is dat ik lang niet zolang als Cecilia zou twijfelen of ik zo’n geheimzinnige brief wel of niet zou opendoen. Had ik een boek in plaats van een e-reader vastgehad, ik had al lang doorgebladerd naar het moment waarop ze hem dan eindelijk leest. En het is niet eens mijn man. En het is niet eens echt.

‘Everything, everything’ – Nicola Yoon

My disease is as rare as it is famous. Basically, I’m allergic to the world. I don’t leave my house, have not left my house in seventeen years. The only people I ever see are my mom and my nurse, Carla. But then one day, a moving truck arrives next door. I look out my window, and I see him. He’s tall, lean and wearing all black—black T-shirt, black jeans, black sneakers, and a black knit cap that covers his hair completely. He catches me looking and stares at me. I stare right back. His name is Olly. Maybe we can’t predict the future, but we can predict some things. For example, I am certainly going to fall in love with Olly. It’s almost certainly going to be a disaster.

Nog een liefdesverhaal waarvan er geen dertien in een dozijn zijn, hoera! Dit boekje leest ontzettend vlot weg. Een keertje heen en terug naar Disneyland rijden volstaat al. Het verhaal is vrij voorspelbaar zonder dat het storend is. Het enige wat ik jammer vond wat dat het verhaal eindigde op het moment dat het eindigde. Ik had nog lang niet genoeg van Maddy en Olly (en we waren ook nog niet terug in Lier met de auto).

Misschien vind je dit ook leuk!

5 Comments

 • comment-avatar
  fieke 3 januari 2016 (8:23 am)

  Hoera voor lezen! Ik ben benieuwd naar ‘The Husband’s Secret’, heb er al veel over gehoord!

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 4 januari 2016 (4:32 pm)

   Inderdaad heel veel <3!

   'The Husband's Secret' was zeker oké, maar ik vond het wel het minste boek uit deze lijst, dus ik raad je de andere veel meer aan! 🙂

 • comment-avatar
  Le petit requin 4 januari 2016 (3:49 pm)

  Hmm, je doet mij twijfelen om The Martian toch te lezen. Ik was het van plan, maar ging toen naar de verfilming kijken en die vond ik maar zozo, waardoor ik niet veel zin meer had om het boek toch nog te lezen. Maar als het de titel “beste boek van het jaar” waard is, moet ik dat misschien toch maar doen en hopen dat het een duidelijk geval van “het boek is beter dan de film” is 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 4 januari 2016 (4:30 pm)

   Oei, misschien is het dan toch eerder een geval van ‘smaken verschillen’, want ik ben ook helemaal enthousiast over de film… Bovendien is de film heel trouw gebleven aan het boek, dus ik vrees dat dat voor jou niet zoveel verschil zou maken. 🙂

   • comment-avatar
    Le petit requin 6 januari 2016 (10:33 am)

    Oei ja, dan laat ik het misschien beter toch 🙂 Nu niet dat The Martian echt slecht was hoor, maar vb. Interstellar vond ik in het genre “sci fi” toch beter.