aMuse Rouge deelt een Smartmat-recept: tofu ‘n’ chips met remouladesaus

Samen met mijn vriend heb ik drie Smartmat-recepten getest. Gisteren kon je mijn verslag daarover al lezen. Vandaag deel ik met jullie onze favoriet. Ik neem de ingrediënten, hoeveelheden en het recept letterlijk over van het papier dat ik kreeg van Smartmat. Al geef ik – cursief – enkele kleine suggesties over wat ik zou aanpassen.

Wat heb je nodig (2 personen)?

Dit kregen wij van Smartmat

 • 500 g aardappelen
 • 300 g rodekool (Dit bleek voor ons iets te veel, 250 g is al ruim voldoende.)
 • ½ krop eikenbladsla (Ook dit vonden wij iets te veel. Ik denk dat we ongeveer ¼ krop namen,
  al hangt alles natuurlijk af van de grootte van je krop.)
 • 50 g rode ui, ½-1 stuk
 • 1 potje Griekse yoghurt, 200 g
 • 1 pakje tofu natuur, 250 g
 • 3 el polenta, 50 g
 • 1 pot augurken augurken, 350 g (Dit waren zo van die grote zoetzure augurken.)

Dit moesten wij zelf in huis hebben

 • 1 ½ el olijfolie
 • 1 el witte wijnazijn
 • 1 tl sojasaus (Dit zou ik nooit bewust weglaten, maar ik vergat domweg het te gebruiken. Ik vraag me wel af of Smartmat hier de zoete of zoute variant mee bedoelt. Ik vermoed de zoute, aangezien die het meest ‘standaard’ is.)
 • 3 el maïzena
 • 1 snuifje chilipoeder (Dit hadden wij niet in huis, maar ik gebruikte chilivlokken in de plaats.)
 • 1 snuifje paprikapoeder
 • 1 el neutrale olie
 • 1 tl vloeibare honing
 • 1 snuifje cayennepeper

Wat moet je doen?

1. Aardappelen: Verwarm de oven voor op 250°. Halveer 500 g aardappelen en leg deze op een bakplaat. Besprenkel en bestrooi met 1 el olijfolie, 1/2 tl zout en 1 snuifje zwarte peper. Bak de aardappelen in het bovenste gedeelte van de oven gedurende 30 minuten.

Ik vind het woord ‘halveer’ verkeerd gekozen. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je stukjes aardappel allemaal dezelfde grootte hebben. Anders zijn ze uiteraard niet allemaal tegelijk gaar. Ik legde de aardappelen in een ovenschotel en bakte ze in het midden van de oven. Smartmat specifieert niet of je de hetelucht moet aanzetten. Ik koos ervoor om dat wel te doen. Ga na 20-25 minuutjes dan wel zeker al eens kijken naar je patatjes. Afhankelijk van hoe groot je ze hebt gesneden, zijn ze dan al klaar.

2. Salade: Spoel en versnijd 300 g rodekool en 1/2 krop eikenbladsla. Snijd 50 g rode ui (1/2-1 stuk) in dunne halve manen. Meng de groenten in een kom en breng op smaak met 1/2 el olijfolie, 1 el witte wijnazijn, 1 snuifje zout en 1 snuifje zwarte peper.

Zoals gezegd, namen wij dus wat minder rodekool en minder sla. Ik begon met de rodekool en de ui, en liet die alvast ‘trekken’ terwijl de patatjes in de oven stonden. De sla deed ik er pas op het allerlaatste bij, anders wordt die slap. Ik ontdekte de volgende dag – toen ik de restjes van de rodekool opat – dat dit met een beetje honing erbij nog lekkerder wordt.

3. Paneren: Neem twee kommen. Meng 1/4 potje Griekse yoghurt (50 g) met 1 tl sojasaus in de ene kom en meng 3 el polenta (50 g), 1 ½ el maïzena, 1 snuifje chilipoeder, 1 snuifje paprikapoeder, 1 snuifje zout en 1 snuifje cayennepeper in de andere kom. Snijd 1 pakje tofu natuur (250 g) in ½ cm brede plakjes. Haal de tofuplakjes eerst door de yoghurt en vervolgens door het polentamengsel.

4. Verhit 1 el neutrale olie in een pan en bak de tofustukjes op middelhoog vuur gedurende 3 min. per zijde.

5. Remouladesaus: Hak 1/3 potje augurken (120 g) fijn en meng deze met ¾ potje Griekse yoghrt (150 g), 1 tl honing, 1 snuifje zout en 1 snuifje zwarte peper in een kom.

6. Serveer de tofustukjes met de aardappelen, de remouladesaus, de salade en met de rest van de augurken.

Ik sneed alle augurken fijn en deed ze allemaal in de remouladesaus.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments